bodyART


Hobbiból szenvedély

A sport, a mozgás hobbisportolóként végigkísérte az életemet, sokféle mozgásformát próbáltam, a kezdeti klasszikus aerobik után spinning, TRX, futás, rúdtánc, edzőterem is volt a repertoárban.

Aztán megismerkedtem a bodyART-tal és azt mondhatom hogy azonnal beleszerettem, amint éreztem hogy mennyire jó hatása van rám, fizikailag és lelkileg is. Rögtön eldöntöttem hogy ezt másokkal is szeretném megosztani, így 2016-ban elvégeztem a nemzetközi Basic oktató képzést a budapesti bodyartschool-nál.

Minél mélyebbre merülök a bodyART világában - workshop, tábor, képzések - annál inkább a szenvedélyemmé válik ez a mozgásforma.

Mi a bodyART lényege?

A testtudatos emberek egyre céltudatosabban keresnek lehetőséget az ellazulásra, a stressz leépítésére, a testi lelki harmóniára. A megoldás egy olyan edzés amely nem az egyes izomcsoportok erősítésére összpontosít, hanem abból indul ki hogy az ember test, lélek és szellem hármas egysége.

A bodyART koncepciót Robert Steinbacher alkotta meg 1995-ben, és Alexa Lee-vel valamint gyógytornászokból, instruktorokból, orvosokból, terapeutákból álló csapatával fejlesztik azóta is tovább.

A bodyART tréningben a legfontosabb az ember mint funkcionális egység, a különböző pozíciókat és klasszikus légzéstechnikát kombinálva a testedzés és relaxáció tökéletes összhangját adja.

A bodyART legfőbb célja az egész test kifogástalan működésének biztosítása, statikus és dinamikus erőelemekkel, a mozgási apparátus stabilizálásával.

A gyakorlatok és pozíciók teljes testgyakorlatok amelyek egyszerre több izomcsoportot is megmozgatnak.

A bodyART-ban számos pozíció egyensúlyozáson alapul így a figyelem a test középpontjára esik. Az egyensúlyi helyzetnek az az előnye, hogy a gyakorlatot végző személy folyamatosan a saját testére koncentrál, a környezete nem vonja el a figyelmét. Ez helyes légzést biztosít ezáltal javul az agy és az izmok oxigénellátása. A nagyobb koncentráció és a légzéstechnika tudatos alkalmazása a gyakorlat közben ellazítja a testet.

Ez a relaxációs edzésmódszer a jin-jang elméletre alapul, amely az edzésben azt jelentené: belégzés-kilégzés, megfeszítés-ellazulás.

Minden gyakorlat és pozíció mint egy puzzle darabjai, egymáshoz illenek, összekapcsolhatók.

Egy több edzési pozícióból álló gyakorlatsort egy kezdőponton kezdünk el és a végén ugyanide érünk vissza.

A gondosan kiválasztott és megfelelően koordinált gyakorlatoknak köszönhetően a test megtöri a helytelen mozgásmintákat, és a testtartás is javul. Minden gyakorlatot tudatosan, lassan és koncentrációval kell végezni, hogy a testnek elég ideje és tere legyen a negatív terhek, izomfeszültség vagy a gyors, nem szándékos mozdulatok leküzdésére.

A bodyART során az agy két féltekéje közötti koordináció megerősödik, a fizikai és mentális feszültségek testedzés közben enyhülnek. Így létrejön egy híd a magasabb testtudathoz, az edzést végzőknek a mindennapokban nagyobb energiája lesz, jobban tud koncentrálni, fizikai és mentális határai kiszélesednek.

bodyART - ahol az erő a tudatossággal találkozik